Followers

Thursday, April 21, 2011

☆AGAMA☆ HARI JUMAAT


Allah SWT telah menganugerahkan satu hari dalam seminggu untuk kita berkumpul beribadah kepadanya. Di dalamnya mengandungi begitu banyak keistimewaan serta hikmahnya tersendiri berbanding hari-hari lain. Di dalamnya ada waktu yang sangat mustajab untuk berdoa. Di dalamnya disyariatkan solat Jumaat dan di dalamnya juga disyariatkan khutbah Jumaat. Firman Allah SWT di dalam maksudnya:

" Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diseru untuk mengerjakan solat Jumaat maka bersegeralah kepada mengingati Allah dan tinggalkan jual-beli. Itu adalah lebih baik bagi kamu jika kamu ketahui." (surah Al-Jumuah ayat: 9)
Solat Jumaat dua rakaat yang difardukan ke atas umat Islam membuktikan hari itu adalah semulia hari yang perlu direbut manfaatnya untuk beroleh ganjaran Allah daripada setiap amal ibadat yang dilaksanakan. Rasulullah SAW bersabda maksudnya:

"Barang siapa pergi ke masjid (untuk solat Jumaat) pada saat yang pertama, maka seakan-akan dia berqurban seekor unta. Dan barang siapa yang pergi ke masjid pada saat kedua, seakan-akan dia berqurban seekor lembu. Dan barang siapa yang pergi ke masjid pada saat ketiga, seakan-akan dia berqurban seekor kambing biri-biri yang bertanduk, dan barang siapa yang pergi ke masjid pada saat keempat, seakan-akan dia berqurban seekor ayam. Dan barang siapa yang pergi ke masjid pada saat kelima, seakan-akan dia berqurban sebiji telur... 
(hadis riwayat Albukhari, Muslim, Ahmad dan Abu Daud)
>Hari Jumaat adalah satu hari untuk umat Islam beribadat..jgn leka dan bnyakkan ibadat dan berdoa INSYAALLAH kita boleh memperoleh sesuatu. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...