Followers

Wednesday, January 4, 2012

☆TIPS:untuk Bibir kering dan merekah☆Untuk mengatasi masalah bibir kering dan pecah-pecah, kita perlu mengetahui apa penyebab bibir kering dan pecah-pecah. Penyebabnya adalah seperti berikut:

-Pencemaran udara dan debu
-Perubahan suhu yang dapat membuat bibir tidak dapat menyesuaikan diri sehingga menyebabkan bibir pecah
-Makanan yang terlalu masam atau masin
-Merokok,selalu minum kopi atau minuman alkohol
-Kurang makan buah atau sayuran
-Kurang minum air
-Menggunakan kosmetik yang bahan kimianya terlalu keras atau karena alergik terhadap kosmetik tertentu
-Ubat gigi yang mengandung banyak detergen
-Sering menjilat bibir dengan air liurIni adalah petua tradisional tips jaga bibir agar bibir anda kelihatan berseri dan kemerah merahan. Terdapat 4 petua jaga bibir di sini pilihlah mana yang sesuai bagi anda untuk mengamalkan tips jaga bibir anda sendiri.
 • Sapukan dua titik madu lebah asli pada bibir setiap malam sebelum tidur dan lakukan setiap hari.
 • Sapukan getah pokok sena yang bewarna merah ke tempat yang pecah dalam masa dua hari luka pasti sembuh.
 • Sapukan pati susu pada bibir setiap hari insyallah bibir akan kelihatan lembut dan kemerah-merahan. 
 • Bersihkan sepotong halia segar, kupas kulitnya kemudian tumbuk hingga lumat dan perah airnya. Gosokkan hampas halia terseebut pada bibir untuk menghasilkan bibir lebih menawan dan kemerah-merahan.
sumber: SINI
SETERUSNYA: TEKAN READ MORE BUTTON

Langkah untuk mencegah kerekahan bibir:

 • Gunakan lipbalm yang mengandungi tabir suria dan pelembab
Sinar matahari merupakan salah satu faktor penyebab keringnya bibir sehingga penggunaan tabir suria pada bibir menjadi penting. Begitu juga dengan pelembab yang diperlukan agar kelembapan bibir tetap terjaga saat melakukan aktiviti seharian.
 • Pilih lipstik yang sesuai dan mengandung pelembab
Saat membeli kosmetik, perhatikan kandungannya. Pilih kosmetik atau lipstik yang mengandung emollient dan berbahan semulajadi serta mengandungi pelembab.
 • Basahi bibir saat merasa kering dengan air putih
Membasahi bibir jangan dengan menjilat bibir, kerana dalam air liur terdapat kelenjar dan enzim yang dapat membuat iritasi pada bibir sehingga bibir akan semakin kering. Cukup gunakan air putih atau minum segelas air putih untuk membasahi bibir.
 • Minum 8 gelas air putih setiap hari
Hal ini dapat mencegah terjadinya dehidrasi yang dapat membuat bibir menjadi kering.
 • Segera bersihkan sisa lipstik sebelum tidur
Sisa lipstik dapat dibersihkan menggunakan sikat gigi yang lembut dan scrub bibir untuk menyikat bibir dengan gerakan memutar selama beberapa menit. Dapat pula menggunakan handuk lembut yang dicelupkan ke dalam air hangat untuk membersihkan bibir.
 • Pengambilan sayur dan buah
Pilih sayur dan buah yang mengandung vitamin C, B, E dan mineral. Kadar air yang terdapat pada bibir juga membantu tubuh terhindar dari dehidrasi.
 • Jauhi gaya hidup merokok atau minum alkohol
Bahan kimia yang terdapat pada rokok dapat menyebabkan warna hitam pada bibir. Sedangkan alkohol dapat membuat dehidrasi yang berakibat bibir menjadi kering.
 • Oleskan pelembab bibir pada malam hari sebelum tidur
Selain menggunakan pelembab bibir yang dijual, Anda dapat menggunakan madu sebagai pelembab semulajadi yang dapat memberikan nutrisi pada bibir.
 • Melakukan pemijatan bibir dengan menggunakan minyak zaitun
Pemijatan akan membantu peredaran darah pada bibir menjadi lancar sehingga bibir tetap sehat. Anda juga dapat menggunakan minyak zaitun untuk melakukan pengolesan pada bibir pada saat memijat bibir anda.
Dengan mengetahui penyebab masalah bibir kering dan pecah-pecah serta bagaimana cara pencegahannya, tentu anda akan lebih memperhatikan organ tubuh yang mungil di wajah anda ini. Dan wajah cantik mempesona akan menjadi milik anda.
 SUMBER 2: SINI
SELAMAT MENCUBA!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...