Followers

Friday, June 10, 2011

☆Jom Kenali pedalaman KEDAH★☆

Assalamualaikum...hari nie aku nak kongsi pemandangan dari 
ulu Kodiang ---> Sanglang ----> Jerlun ---> Alor Setar....


Khamis lepas aku balik dari kolej matrikulasi iaitu di Changlun dan ayah aku bawa aku dan family aku jalan2 melalui kampung2 yang ada .... kami sebenarnya nak ke Alor Setar tapi ayah aku saja guna jalan lama yang jauh.... padahal ada highway sat ja sampai...huhu...
actually aku first time sampai ke Kodiang, Tunjang, Jerlun, Sanglang, Megat Dewa, Ayer Hitam dan len2 tempat lagi la... sekarang kira aku dah smpai dah la ke kwasan pedalaman Kedah...haha...bkn senang nak p kot sana.... nak tau x?? selalunya org x suka p kawasan pedalaman sebab kata ulu la apa laa...tapi aku excited p sana.... aku lagi suka pemandangan kampung dari bandar yang pesat tue...ahah... sepanjang perjalanan aku keja snap gambaq ja... serius aku kagum bila tgk bnyak gunung2 yang ada... aku baru tau yang kat Kedah nie ada bnyak gunung ganang selain Gunung Jerai...ahah... gunung kat Kodiang xda la besaq2 pon, tapi gunung2 dia semua setompok setompok dan cantik..perjalanan kami dekat2  20km gak nak sampai umah aku....baru aku tau betapa jauhnya tempat2 nie ke Alor Setar..ahah,...


 >>>jom2 tgk gambar,...


 langit yang tenang...:)
 yg nie paling aku suka...gua batu kapur kot..:P
cantik x??

 bila zoom akn nmpak pembentukkan gua tue...serius aku kagum...=)
(kat aloq staq xdak, tue aku peghaq sikit) haha.... 
 we go straight to Sanglang..
(xda apa sngat, umah org penuh la)

nie bukit kedua or ketiga yg aku nampak..
(cantikan dengan pemandangan sawah padi)


yang nie gunung len pulak...nama pa pon aku x tau...haha..

kat sini la padi dihasilkan kat Kedah nie...ada bnyak gak kilang...
nama pon negeri Jelapang Padi...:P



hamparan sawah padi....i likee..=)
tenang ja bila tgk hijau2 padi nie...luas jugak..
kat Aloq Staq bendang x bnyak dah, abih dibngunkan dgn perumahan...hhu..

and last destination is to Alor Star 
(my place sweet home)

View Image
menara Alor Setar... kat negeri len xdak...Kedah ja ada selain Kl
hehe...nie la keistimewaan Alor Star...

View Image
MASJID ZAHIR...unik seni bina masjid nie...


k, sampai sini ja aku cerita pasal Kedah... actually ada bnyak g tempat2 yang aku pon belum sampai..
nama ja anak Kedah, tapi x berjalan p mana pon...ahaha...



"SaWaH pAdI dAN KLCC x dAPat disAtUkAN"




p/s: bateri lappy dah kong, charger p mana xtau,.. aku kena off cpat2..ahaha...



★JOM PAKAT MAI KEDAH☆

3 comments:

iqtisodedar said...

Assalamualaikum.....Bukit yang ada mcm mulut ternganga tu nama dia bukit keplu....jika tgk dari jauh...mcm seekor ikan paus yg terdampar.....rujuk http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/13009351.jpg ......kat situ ada gua,namanya gua kerbau.....

iera athira said...

waalaikumusalam...ouhh.. bukit keplu?? hihi.. cuma tau gua kerbau ja..haha...
anyway thanks bg tau...:D

iera athira said...

betul2 nampak mcm ikan paus... tu katsanglang kan klau x silap...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...